Home

Monday, 11 July 2011

Fakta tentang najis

hahaha.. kite slalu buat aktiviti membuang.. tapi ap  yang kita tahu tentang benda yangg dibuang nih? hahaha~ hari ini, eT mahu kongsi dengan para pembaca semua tentang fakta berkenaan dengan 'benda' ni.tak salah pun nak tau pasal benda ni.. at least kesihatan tentang diri kite~ :D


1. Benda ni dibuat dari apa?

Taik a.k.a nama bai dia, najis terdiri dari air.. nih boleh dibuktikan apabila kita sakit perut, yang smpai tercirit-cirit tu, kebanyakannya dari air.. dan dicampur dengan bhan seperti bakteria mati, makanan yang tidak dihadamgaramlemak dan mukus dari usus besar.. 

2. Knapa najis berbau mcm... taik??

Bila kita berak a.k.a buang air besar, bakteria yg menyebabkan bau busuk nih.. bakteria nih menghasilkan organik sulfur yg berbau.. kadang-kadang, benda-benda nih lah yg menyebabkan jugak kentut kite berbau. apa pun, sebusuk mana sesuatu najis itu bergantung pada jenis pemakanan seseorang itu..hehhe

3. Knapa najis warna coklat?

Nihlah warna yg standard eh.. warna coklat ni terjadi sebab Bilirubin yang berwarna kuning ke -orenan.. Bilirubin nih dtg dari pecahan sel darah merah dari hati dan tulang sumsum.. benda nih dikesan di dalam usus dan bila bercampur zat besi, dia jadi warna kuning-keorenan..

4. Najis warna kuning?

Betul ke? yes ~ najis yg warna kuning disebabkan oleh Sindrom Gilbert yang dihadapi oleh sesetengah orang, lelaki terutamanya di dalam waktu remaja.. orang yg menghidapi sindrom nih disebabkan oleh sel darah merah x diproses seperti orang biasa.. hahaa.. jangan terkejut kalau tiba-tiba ternampak taik mcam warna pisang.. Sindrom Gilbert tidak membahayakan orang yg menghidapinya :)

5. Najis warna hijau?

Pun ada juga~ selalunya baby yang ada taik warna camnih.. nih disebabkan zat besi dlm baby tak diserap dgn betul atau dtg nya dari cecair garam yang dtg dari hati.. orang yg sihat jugak boleh kena mcam ini sebab dorg mkn makanan yang kaya dgn sayur-sayuran.. pendek kate vegetarian .. ada juga orang terkena sebab makan makanan yang tinggi dengan pewarna seperti aiskrim..

6. Kenapa boleh cirit-birit?

Haa~ ada bnyak sebab orang boleh kena cirit-birit ni.. ni terjadi sbb airtidak sempat diserap dalam usus dan terus ke usus besar... antara sebabnyer adalah, dijangkiti bakteria or virus, irritasi yang berlaku sbb makan yg tidak biasa dimakan, dan produk susu.. cirit-birit bahaya sebab seseorang boleh  kekurangan air dalam badan..

7. Panjang ke taik nih?

Hahaha.. yes, taik kita selalunya panjang or linked antara satu sama lain.. kalau kita pernah tengok iklan mainan Play-Dough tuh.. haa, ianya panjang  tak ubah macam taik kita juga, kecuali kita 'potong' dia hehe.. same macam sistem bdan kita kalau kita mcam teran kuat2 selalunya taik tuh akan terptus2.. klu kita flow mcam biasa.. tgk lah camane panjang dia.. hahaha..

8. Taik kita slalu terapung dalam air?

Taik yg terapung dalam air ni disebabkan tingginya gas dalam taik tuh.. so tahap keapungannya lagi ringan dari air sebab tuh ianya terapung.. orang ckp, bila sesuatu taik itu terapung, meaning, orang tu lagi sihat dari orang yg taiknya tenggelam..  hahaha

9. Kenapa time buang air besar rasa panas-panas?

Haaa~ ada juga kes mcm ni, dimana, slalunya disebabkan orang tuh mkn mkanan yg pedas-pedas or yg berasaskan pepper... pendek kata yg terlampau pedas 

10. Makan daging effek taik?

Yes~ makan banyak sangat daging akan buatkan taik kita lebih berbau sebab daging nih bila diproses sebenarnya adalah protein yg kaya dengan sulfur.. sbb tuh, taik mcm kucing, anjing or haiwan yg makan daging, taik 'mereka'  lagi busuk berbanding dengan haiwan yg makan tumbuhan seperti lembu, kambing..


No comments:

Post a Comment

Share it